30-05-2024

​Koronavirusi: Çfarë duhet të bëni nëse jeni duhanpirës, keni astmë, diabet ose tension të lartë

Askush nuk është rezistues ndaj koronavirusit të ri, por njerëzit që tashmë kanë kushte të rënda shëndetësore mund të jenë në rrezik dhe të shfaqin simptoma më serioze.

Supozojmë se ndjeni frikë nëse i përkisni këtij grupi, kështu që këtu janë disa këshilla se si të silleni.

Kush është në rrezik?

Për shkak të kushteve të caktuara shëndetësore, mund të jetë shumë më e lehtë të infektoni e një virus që shkakton sëmundje të frymëmarrjes. Njerëzit e moshuar me imunitet të ulët, sëmundje kronike si astma, diabeti dhe sëmundjet e zemrës janë në rrezik.

Po sikur të keni astmë?

Gjithmonë mbani një pompë ilaçi aty pranë dhe përdorni sipas mjekut, pasi do të zvogëlojë shanset për një sulm astme si rezultat i një virusi respirator. Nëse astma juaj përkeqësohet, përdorni një pompë dhe nëse simptomat tuaja përkeqësohen, duhet t’i tregoni mjeku t tuaj.

A duhet të gjithë njerëzit mbi 65-vjeç të kenë nevojë për izolim?

Rekomandimi është që të gjithë personat mbi 65-vjeç dhe të gjithë ata që janë në rrezik të jenë në izolim.

Nëse keni një person të moshuar në familjen tuaj, sigurohuni që ta kontrolloni çdo ditë.

Keni një sëmundje kronike?

Njerëzit që vuajnë nga presioni i lartë i gjakut ose imuniteti i dëmtuar ka më shumë të ngjarë të shfaqin simptoma serioze për shkak të një infeksioni korona.

Nëse jeni në grupin e njerëzve që janë të ndjeshëm ndaj ftohjes dhe gripit, është e rëndësishme të ndërmerrni disa hapa për të zvogëluar rrezikun tuaj nga infeksioni. Nëse shfaqen simptoma të tilla si kollitja ose ethe, qëndroni në shtëpi dhe nëse simptomat vazhdojnë për disa ditë, telefononi menjëherë mjekun tuaj.

Po sikur të keni diabet?

Njerëzit me diabet tip 1 ose tip 2 mund të shf aqin simptoma serioze nëse vijnë në kontakt me virusin koronar.

“Koronavirusi mund të shkaktojë komplikime te njerëzit me diabet, kështu që nëse keni simptoma të tilla si kollitja, ethe ose vështirësi në frymëmarrje, duhet të monitoroni vazhdimisht sheqerin në gjak”, thotë Dan Howarth, shefi i Departamentit për Diabet në Angli.

Ju duhet të qëndroni në shtëpi për disa ditë dhe të merrni ilaçet tuaja rregullisht. Mos shkoni në farmaci apo spitale. Sigurisht, nëse simptomat tuaja përkeqësohen, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj.

A janë gratë shtatzëna një grup rreziku?

Nuk ka asnjë provë që një grua shtatzënë i përket një grupi rreziku. Sidoqoftë, çdo masë paraprake duhet të merret për të shmangur kontaktin me virusin.

Po për duhanpirësit?

Kreu i Departamentit të shëndetit publik në Angli, Deborah Arnot, këshillon që ata që pinë shumë cigare në ditë ose të lënë ose të zvogëlojnë vë llimin e tyre për të zvogëluar shanset për të shfaqur simptoma të rënda.

A duhet të vazhdojë terapia e vazhdueshme?

Edhe nëse nuk ndiheni mirë, ju ende duhet të përdorni ilaçet që përdorni.

Asnjë koment

Comments are closed.