24-05-2024

10 Mënyra për t’i Shpëtuar një Epidemie

Ne duam t’ju ndihmojmë që të gëzoni shëndet të mirë edhe në kohë krize dhe duam të bashkëndajmë me ju disa mënyra se si të kujdesemi për shëndetin gjatë një periudhe epidemike.

Anëtarët e familjes që janë të sëmurë duhet të qëndrojnë në shtëpi

© Shutterstock.com © Shutterstock.com

Një arsye pse njerëzit kanë tendencë të sëmuren gjatë muajve të dimrit është e mundshme sepse moti i ftohtë shpesh i detyron njerëzit të rrinë së bashku në hapësira të mbyllura, duke e bërë më të lehtë përhapjen e sëmundjeve.

Duke e ditur këtë, nëse ju ose një i dashur i juaji tashmë po shfaq shenja sëmundjeje, shmangni daljen në publik. Në raste më të rënda, njerëzit e sëmurë mund të vendosen nën karantinë ose izolim.

Merrni medikamente përpara se të shfaqen simptomat.

Për njerëzit që tashmë marrin ilaçe për astmë ose alergji, mund të jetë një ide e mirë të bisedoni me mjekun e tyre për një plan para-mjekimi, në të cilin ata i trajtojnë simptomat para se të ndodhin, për të ndihmuar në parandalimin e rrezikut të sëmundjes.

Pastroni artikujt që përdoren rregullisht.

© Shutterstock.com © Shutterstock.com

Ashtu siç njerëzit duhet të shmangin daljen në publik kur sëmuren, mund të jetë po aq e rëndësishme për njerëzit që aktualisht janë me shëndet të mirë për të shmangur kontaktin e ngushtë me njerëzit që shfaqin simptoma të dukshme.

Në të njëjtën mënyrë, duhet të sanitizoni rregullisht sendet e prekura shpesh në shtëpinë tuaj ose vendin e biznesit, në këtë mënyrë ju mund të shmangni kontaktin indirekt me një person të sëmurë.

Gatuani mishin dhe vezët siç duhet.

© Shutterstock.com © Shutterstock.com

Ushqimi mund të përmbajë baktere helmuese dhe mund të sëmure njerëzit ose duke e ngrënë atë ose thjesht duke e prekur atë. Shumica e ushqimeve, veçanërisht mishi, peshku dhe veza, duhet të gatuhen siç duhet për të vrarë këto baktere. Normalisht, ushqimi duhet të gatuhet në rreth 75 ° C ose më nxehtë dhe duhet të jetë së paku 60 ° C kur hahet.

Shmangni kontaktin me kafshë të egra ose edhe të buta

© Shutterstock.com

Kafshë të ndryshme mund të mbajnë mikrobe të dëmshme që mund të shkaktojnë një sërë sëmundjesh tek njerëzit. Të njohura si sëmundje zoonotike, ato mund të përhapen me prekje, kafshim apo edhe duke banuar në të njëjtën zonë me kafshë. Kafshët në fermë, si dhe kafshët e egra, mund të jenë të rrezikshme për njerëzit, veçanërisht gjatë një epidemie.

Kur është e mundur, shmangni këto kafshë. Nëse kontakti me ta është i pashmangshëm, është më mirë të lani mirë duart pasi të merreni me to, furnizimet e tyre ose zonat ku ata jetojnë.

Pastroni peshqirët menjëherë.

© Shutterstock.com © Shutterstock.com

Njerëzit mund të bëhen pjesë e zakonit për të ripërdorur të njëjtin peshqir ose të njëjtat rroba për të pasur më pak rroba të palara, por kjo nuk është gjithmonë e sigurt. Peshqirët mund të jenë një vend strehimi për mikrobet, veçanërisht kur njerëzit e sëmurë i përdorin ato. Është e rëndësishme që njerëzit të pastrojnë dhe zëvendësojnë peshqirët në hapësirat e tyre të jetesës, si në kuzhina ose banjë.

Hidratohuni

© Shutterstock.com © Shutterstock.com

Kur nuk ndiheni mirë, trupi juaj fillon të përdorë më shumë lëngje se zakonisht, kështu që ju mund të bëhen të dehidratuar pa e kuptuar as atë. Pini rreth 8 gota lëngje në ditë, si ujë, supë, lëng frutash, qumësht ose kafe. Shmangni pijet me sheqer ose kafeinë.

Furnizohuni

© Shutterstock.com © MEGA / Mega Agency / East News

Nëse zona juaj përjeton një përhapje të sëmundjes, ju mund të mos keni mundësi të dilni nga shtëpia juaj. Për t’u përgatitur për këtë, mund të jetë një ide e mirë të rezervoni ushqime dhe ujë, me vlerë rreth 2 javë. Mundohuni të gjeni ushqime që nuk prishen, si sende me kuti dhe ushqime të konservuara, të cilat mund të ruhen lehtësisht.

Gjithashtu sigurohuni që të rezervoni letra higjienike, produkte pastrimi, ushqim për kafshët shtëpiake, mjete sanitare dhe çdo pajisje mjekësore që ju nevojitet, si ilaçet.

Vishni doreza në publik.

© Barcroft Media / Getty Images © NurPhoto / Getty Images

Siç u përmend, mikrobet shpesh përhapen me duar. Veshja e dorezave dhe maskave kirurgjikale mund të ju ndihmojë, por ju duhet t’i përdorni ato si duhet. Për dorezat, është e rëndësishme të mbani mend që mund të merrni mikrobet në duar kur hiqni dorezat, prandaj sigurohuni që t’i lani rregullisht duart pas heqjes, ashtu si punonjësit e kujdesit shëndetësor. Në fakt, shpesh është ide e mirë të lani duart ndërsa mbani doreza.

Gjithashtu, kontrolloni rreth e rrotull për të gjetur doreza që parandalojnë mikrobet. Markat më të lira mund të lejojnë që bakteret të hyjnë në material.

Kini kujdes me maskat e fytyrës

Në përgjithësi, maskat e fytyrës janë të dobishme, por është bërë shumë e zakonshme që njerëzit t’i përdorin ato në mënyrë jo të duhur. Për fillestarët, ato me të vërtetë duhet të vishen nga njerëz që tashmë kanë shenja sëmundjeje, jo njerëz të shëndetshëm, për të shmangur përhapjen e sëmundjeve të mundshme.

Ato janë veçanërisht të rëndësishme për punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe njerëzit që kujdesen për të tjerët në hapësira të afërta. Kur një maskë fytyre vjen me një anë me ngjyrë, do të thotë se ajo anë është ana e jashtme, dhe është e rëndësishme ta vishni siç duhet në mënyrë që të përdorni filtrin.

Është gjithashtu e rëndësishme të zëvendësoni rregullisht maskat pas çdo përdorimi, si dhe të pastroni fytyrën dhe duart para dhe pas çdo përdorimi.

Azhurnohuni

© Shutterstock.com

Ka nga të gjitha llojet e informacioneve në lidhje me epidemitë. Por informacioni i disponueshëm mund të jetë i pasaktë, i marrë jashtë kontekstit, apo edhe të jetë i motivuar politikisht. Varet nga ju të siguroheni që përdorni burime të besueshme, të azhurnuara, të cilave mund t’u besoni. Për shembull, sigurohuni që një pretendim të vërtetohet nga më shumë se një burim.

Asnjë koment

Comments are closed.