Departamenti Amerikan i Shtetit deklarohet për shitjen e raketave “Javelin” te Kosova

Departamenti amerikan i Shtetit ka marrë vendim për miratimin e shitjes së mundshme të raketave “Javelin” dhe pajisjeve përkatëse Kosovës në vlerë prej 75 milionë dollarë.

Në njoftimin e DASh-it thuhet se Agjencia e Bashkëpunimit për Sigurinë e Mbrojtjes ka dorëzuar sot certifikimin e kërkuar duke e njoftuar Kongresin për këtë shitje të mundshme.

“Republika e Kosovës ka kërkuar të 246 raketa Javelin FGM-148F (përfshirë 6 raketa fluturuese); dhe 24 Njësi lëshimi të Komandës së Lehtë Javelin. Përfshihen gjithashtu Javelin LWCLU Basic Skills Trainers; Javelin Trainers Outdoor; Raunde simulimi të raketave; Stacionet e instruktorëve të trajnimit në natyrë; Njësitë e ftohësit të baterisë; Integrimi i Sistemit dhe Check out; Mbështetja e ciklit të jetës; Manuali Teknik Elektronik Interaktiv i Kufizuar Javelin; Manuali i Operatorit Javelin dhe Asistenca Teknike; vegla; Trajnimi i gjuajtësve; Trajnimi i Oficerit Teknik të Municioneve; Trajnim për mirëmbajtjen; dhe elemente të tjera të logjistikës dhe mbështetjes së programit. Kostoja totale e vlerësuar është 75 milionë dollarë”.

“Kjo shitje e propozuar do të mbështesë qëllimet e politikës së jashtme dhe sigurinë kombëtare të Shteteve të Bashkuara duke përmirësuar sigurinë e një partneri evropian, e cila është një forcë e rëndësishme për stabilitetin politik dhe ekonomik në Evropë”, thuhet në njoftimin e DASh-it, transmeton Klankosova.tv.

Më tej, DASh-i tha se shitja e “Javelin” do të përmirësojë kapacitetin afatgjatë të Kosovës për të mbrojtur sovranitetin dhe integritetin e saj territorial dhe për të përmbushur kërkesat e saj të mbrojtjes kombëtare.

“Kosova nuk do ta ketë të vështirë të absorbojë këtë pajisje në forcat e saj të armatosura”, thuhet në njoftim.