08-12-2023

Disa fakte rreth muajit Qershor

Dixie Allan

Qershor, i quajtur sipas Juno, perëndeshë e martesës, është muaji i gjashtë i vitit dhe është një nga katër muajt me një gjatësi prej 30 ditësh. Ashtu si muaji i majit, asnjë muaj tjetër nuk fillon në të njëjtën ditë si në qershor. Ky është edhe muaji me orët më të gjata të ditës të vitit.

Lindja e gurëve të qershorit janë Alexandrite, gur hëne, dhe Pearl. Alexandrite përfaqëson shëndetin dhe jetëgjatësinë. Moonstones paraqet ndryshim, fillime të reja dhe valët e emocioneve që ndryshojnë dhe mund të ndihmojnë një përdorues për të lehtësuar stresin, veçanërisht për shkak të ndryshimeve të papritura në jetë. Gur hëna besohet gjithashtu të rrisë intuitën dhe ndihmën në ëndërrimin e kthjellët. Perlat simbolizojnë pastërtinë e zemrës dhe besimin, si dhe rritjen dhe transformimin nëpërmjet rrethanave të vështira.

Lulet e lindjes janë luledielli dhe trëndafili. Honeysuckle tradicionalisht qëndron për lidhjet e përkushtimit, dashurisë, besnikërisë dhe bujarisë. Disa lule kanë sa shumë kuptime u atribuohen atyre si trëndafili. Në varësi të llojit të trëndafilit, trëndafilat mund të tregojnë dashuri romantike, fshehtësi, dëshirë, mirënjohje, zi, shpresë të pamundur, modesti, gëzim, dashuri në shikim të parë, pafajësinë, sakrificë dhe shumë më tepër. Në gjuhën tradicionale të luleve, trëndafilat janë ndër lule më të rëndësishme.

Binjakët dhe kanceret janë shenja astrologjike për muajin qershor. Ditët e lindjes nga 1 deri në 20 vinë nën shenjën e Binjakëve, ndërsa 21 qershor deri në 30 ditëlindje bien nën shenjën e Kancerit.

Qershor Festat

 • Muaji Ndërkombëtar i Burrave
 • Muaji Kombëtar i Ushqimit
 • Muaji i Candy Kombëtare
 • Muaji Kombëtar i Bulmetit
 • Muaji Kombëtar i Ëmbël Çaji
 • 5 Dita Botërore e Mjedisit
 • 6 D Dita, Lufta e Dytë Botërore
 • 14 Dita e Flamurit
 • 15 Dita e babait – e diela e tretë
 • 19 Dita e XIX
 • 21 Solstiku i Verës, dita më e gjatë e vitit.

Këtu janë disa gjëra interesante dhe muaji qershor së bashku me disa ngjarje që bien gjatë këtij muaji:

 • De Soto pretendoi Florida për Spanjën, 3 qershor 1539.
 • Senatori amerikan Robert F. Kennedy u qëllua nga një vrasës më 5 qershor 1968 dhe ai vdiq të nesërmen.
 • YMCA u organizua në Londër më 6 qershor 1844.
 • Kongresi Kontinental miratoi Flamurin e Shteteve të Bashkuara më 14 qershor 1777.
 • Charles Goodyear iu dha një patentë për vulcanization gome, 15 qershor 1844.
 • Kompania Ford Motor u themelua më 16 qershor 1903.
 • Kongresi miratoi projektin për vulën e Madhe të Shteteve të Bashkuara më 20 qershor 1782.
 • Eli Whitney aplikoi për një patentë në xhin e pambukut, 20 qershor 1793.
 • Presidenti Andrew Johnson shpalli blerjen e Alaskës nga Rusia, më 20 qershor 1867.
 • Daniel Carter Beard, themelues i Boy Scouts of America, ka lindur më 21 qershor 1850.
 • Cyrus McCormick iu dha një patentë për korrësit më 21 qershor 1834.
 • Karta e Kombeve të Bashkuara u nënshkrua nga delegatë nga 50 vende në San Francisko më 26 qershor 1945.

Asnjë koment

Comments are closed.