06-12-2023

“Funerali i mbylljes së degëve”: Studentët ‘homazhe’ për zbrazjen e universiteteve, vendosin pllaka varri para MA-së

Qëndresa qytetare dhe studentët kanë vendosur dy pllaka varri përpara Ministrisë së Arsimit në shenjë simbolike për zbrazjen e universiteteve.

Në një protestë paqësore, me lule në duar, ata janë vënë në rresht duke “bërë homazhe” para ministrisë.

Një prej protestuesve, Gevio Tabaku tha se dy pllakat e varrit simbolizojnë mbylljen e degëve, si pasojë e zbrazjes së universiteteve.

Ai shprehet se në universitetet kryesore të vendit po mbyllen degë kryesore.

“Matematika që ishte guri i themelit në Universitetin ‘Luigj Gurakuqi’ po mbyllet, a dini që gjuha shqipe në universitetin ‘Fan S. Noli’ ka vetëm dy regjistrime, Durrësit po i mbyllet dega e hoteleri-turizmit, askush nuk shqetësohet për fizikën në universitetin e Tiranës. A e pyet veten kjo ministre që studentët s’po preferojnë as degët. Kjo simbolizon Funeralin e dhjetëra degëve. Qëndresa shpreh shqetësimin e braktisjes, rrënimit dhe pakësimit, Shqipëria do të jetë vendi i vetëm, që s’do të ketë nevojë për Ministri Arsimi , se çdo vit pakësohet numri i studentëve në nivelin bachelor. Ky simbol i funeralit ka të bëjë me mbylljen e dhjetëra degëve dhe dështimin e bursave. 71.6% rrezikojnë të mbyllen sepse nuk i frekuentojnë, i frekuentojnë më pak se 10 studentë. Duke qenë se programet prioritare janë jeleku i shpëtimit, nisur nga ky aksion do të ndjekim hap pas hapi që të kuptojmë pse të rinjtë nuk i duan këto programe. Duke përsëritur shifrat në vitin 2022 universitetet do të braktisen, deri në vitin 2030 pritet të ketë 40% më pak”, tha një prej protestuesve”, Gevio Tabaku.

“Do të ketë përshkallëzim, por në mënyrë paqësore, jemi këtu për t’ja kujtuar ministrisë. Mund të ketë dhe plane të gatshme që akoma nuk janë zbatuar”, tha një tjetër protestues.

Shqipëria po përballet me një braktisje të madhe të të rinjve, të cilët synojnë shkollimin në vendet evropiane. Veç universiteteve, fenomeni i emigracionit po ndihet edhe në shkolla dhe gjimnaze.

Këtë vit shkollor në banka janë ulur 17. 543 nxënës më pak. Rënia më e thellë ndihet më shumë në arsimin 9 vjeçar ku krahasuar me vjet mungojnë  11 146 fëmijë të moshës shkollore 6-15 vjeç, ndërsa në shkollat e mesme numri është ulur me 6400 gjimnazistë.

Top Channel

Asnjë koment

Comments are closed.