18-06-2024

Shiu dëmton rreth 70 për qind të tokave të mbjella me rrush në Rahovec

Rreth 2 hektarë tokë, Jusuf Veliu nga Rahoveci i ka të mbjella me rrush.

Por, reshjet e shumta të shiut dhe breshrit gjatë muajit qershor i kanë sjellë dëme të mëdha që, sipas tij, do të ndikojnë në ulje të rendimenteve dhe kualitet të rrushit, raporton KTV.

Veliu tregon se problem tjetër mbeten edhe barnat bujqësore, të cilat janë të kualitetit më të dobët.

Për dëmet nga reshjet dhe breshri, gjatë vitit të kaluar, Qeveria e Kosovës kishte ndarë rreth 1 milion euro, para të cilat gjatë vitit 2019 u janë dhënë në shfrytëzim bujqve.

Kryetari i Shoqatës së Vreshtarëve, Habib Dina, thotë se kanë kërkuar ndihmën e Komunës, por edhe të Qeverisë së Kosovës.

Por, në Komunën e Rahovecit thonë se nuk kanë buxhet të mjaftueshëm për t’i ndihmuar fermerët dhe prandaj i janë drejtuar Qeverisë së Kosovës, derisa ministrja e Bujqësisë, sipas tyre, u ka premtuar përkrahje.

Nga Zyra e Kryeministrit, përmes telefonit, i kanë thënë KTV-së se varësisht nga buxheti, do të mundohen t’i përkrahin vazhdimisht fermerët dhe bujqit.

Vërshimet nga shiu gjatë qershorit, kanë shkaktuar dëme materiale edhe në disa komuna të tjera të Kosovës.

Asnjë koment

Comments are closed.