08-05-2021

Ulet kërkesa për shkak të COVID-19, çmimi i naftës pëson rënie drastike

Frika se tregu i hidrokarbureve pritet të kalojë një stinë të vështirë prej pandemisë po ndikon në uljen e vlerës së arit të zi.

Mëngjesin e së enjtes, çmimi i naftës bruto “Brent” zbriti në nivelin 39 dollarë fuçia apo 32 për qind më ulët nga viti në vit, ndërsa nafta e standardit amerikan u vlerësua me 37 dollarë, niveli më i ulët në tri javë dhe më shumë se 6 për qind zbritje në harkun ditor.

Zhvillimet në bursa pasuan njoftimet e dy ekonomive më të mëdha të Europës, të Francës që për 1 muaj me radhë do lejojë qarkullimin e qytetarëve vetëm për arsye pune ose shëndetësore, ndërsa Gjermania do mundohet ta përmbajë valën e dytë të koronavirusit në vend duke ndërprerë fillimisht disa nga aktivitetet e saj ekonomike dhe kulturore.

Në uljen e çmimit të naftës ndikoi edhe informacioni se në magazinat amerikane është shtuar trefish mbi parashikimet stoku i naftës bruto të pashfrytëzuar.

Situata vetëm pritet të përkeqësohet me rinisjen me kapacitet të plotë të prodhimit në uzinat që tani e kanë pushuar punën për shkak të uraganeve që po përshkojnë jugun e SHBA-së.

Të përballur me këto rrethana, ekspertët parashikojnë që Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës do vazhdojë ta limitojë nxjerrjen e hidrokarbureve pasi kërkesa për to pritet të mbetet e ulët deri në tremujorin e vitit të ardhshëm.

Nafta bruto në botë është zhvlerësuar me rreth 40 për qind në një vit.

Asnjë koment

Comments are closed.