22-05-2024

82-vjeçari humb 300 mijë franga në Zvicër, mendonte t’i shtojë në investime..!

Një pensionist 82-vjeçar has një reklamë joshëse në internet që thonë se mund të bëjë fitime të mëdha në bursë me vetëm 250 franga. Pensionisti është kurioz se si funksionon. Dhe ai gjithashtu shpreson për një rritje të vogël të pensionit të tij.

Ai hap një llogari në platformën e investimeve Invesacapital dhe depoziton 250 franga. Një këshilltar i supozuar nga Qiproja bie menjëherë në kontakt. Që atëherë ai telefonon dy deri në tre herë në javë dhe i thotë burrit se çfarë duhet të blejë dhe të shesë. Asnjëherë pensionisti nuk vendos vetë për investimet.

Në fillim ai fiton gjithmonë: “Ndonjëherë 50 franga, herë 70 franga”, i thotë personi në fjalë për revistën e konsumatorit të SRF “Espresso”. “Pas tre javësh, këshilltari tha që duhet të depozitoja edhe 250 franga të tjera në mënyrë që të mund të fitoja më shumë”.

Pra, pensionisti investon gjithnjë e më shumë, ndonjëherë 500 franga, pastaj 3000 franga. “Numrat vazhduan të rriteshin.” Në fund depozitoi gjithsej 300 mijë franga dhe paratë duket se po shtohen për mrekulli. Llogaria e tij virtuale në internet tregon 640,000 franga.

Tani 82-vjeçari kërkon të tërheqë para, por ndërmjetësi jep një mijë arsye për të vazhduar. Mashtruesit tani ndoshta dyshojnë se viktima e tyre mund të hidhej në anije. Të gjitha “investimet” e pensionistit janë papritur masivisht në të kuqe dhe llogarisë së tij virtuale papritur i kanë mbetur vetëm 80 mijë franga. Një tronditje. Pensionisti dëshiron të kursejë të paktën këtë shumë. Por thuhet se nuk i lejohet të tërheqë asnjë para. Ai duhet të vazhdojë të investojë për të shpëtuar asetet e tij.

Kur ai hyn në llogarinë e tij virtuale një mëngjes, gjithçka është zhdukur. Ai dhe gruaja e tij kanë humbur të gjitha kursimet. Por këshilltari këmbëngul se duhet të investojë edhe më shumë para për të rifituar atë që ka humbur. Në panik, pensionisti shet edhe makinën e tij.

Për fat, banka e tij e bindi që të mos i transferonte këto para: janë të vetmet kursime që i kanë mbetur 82-vjeçarit. Në retrospektivë, ai pyet veten se si mund t’i ketë ndodhur diçka e tillë: “Jam i zemëruar me veten time. Dhe kur zgjohem në tre të mëngjesit, nuk mund të fle përsëri”.

Ai tashmë ka rrëfyer gjithçka për gruan dhe fëmijët e tij. Djali dhe vajza shkruajnë paralajmërime në platformën e vlerësimit të Trustpilot dhe raportojnë në “Espresso”. 82-vjeçari dëshiron të paralajmërojë të tjerët për këtë mashtrim: “U them të gjithëve: As mos e filloni me të! Pasi të keni bërë një depozitë, jeni në kthetrat e këtyre njerëzve.”

Platforma Invesacapital shkruan për “Espresso” në një deklaratë se shtypi i vogël tregon në mënyrë eksplicite rreziqet e investimeve të tilla. Nuk do ta kishin manipuluar kurrë pensionistin. Ai gjithmonë depozitonte para “vullnetarisht” dhe “pa presion . “Megjithatë, Invesacapital tani i ka kthyer papritmas pensionistit 100,000 franga. Ai ka kthyer të paktën një të tretën e shumës së humbur.

/SRF

Asnjë koment

Comments are closed.