14-04-2024

Deshifrohet kodi i librit më misterioz në botë! (Foto)

Pas gjashtë shekujsh, kodi i dorëshkrimit të Voynich-it më në fund u deshifrua, pasi konsiderohej nga shumë njerëz si “libri më misterioz në botë”.

Dokumenti, që daton në mesin e shekullit të 15-të, është shkruar në një gjuhë romane të zhdukur dhe përfaqëson një lloj enciklopedie të ilustruar të bërë nga murgeshat Dominikane për Mbretëreshën Mari të Trastámarës, Gerard Cheshire dhe nga Universiteti Britanik i Bristol, i cili zbuloi se dorëshkrimi paraqet një përmbledhje të mjeteve bimore, terapeutike dhe leximet astrologjike në lidhje me pyetjet mbi zemrën, mendjen dhe riprodhimin, sipas besimeve të periudhës.

Gjithmonë një mister për historianët, linguistë dhe kriptografë, teksti u tregua i vështirë edhe për Alan Turingin, matematikanin, i cili e dekriptoi kodin Enigma. Hulumtimi u botua në revistën “Romance Studies”.

“Kur kuptova madhësinë e rezultatit, si në aspektin e rëndësisë gjuhësore dhe zbulimeve rreth origjinës dhe përmbajtjes së tekstit, unë isha absolutisht i dyshimtë”, tha Cheshire.

Ruajtur në Universitetin e Yale, dorëshkrimi është emëruar për shkak të polakut, Wilfrid Voynich që e bleu atë në vitin 1912, viti në të cilin vendi i tij i origjinës, Kalaja Aragonese e Ischia, u ble nga individë privatë. Ajo u tregua për publikun për herë të parë në vitin 1915 dhe që atëherë ilustrimet e saj intriguese dhe simbolet e panjohura kanë kapur imagjinatën e studiuesve nga e gjithë bota. Përfshirja e FBI-së, e cila u përpoq ta deshifronte atë gjatë Luftës së Ftohtë, e bindur se ishte puna e propagandës komuniste.

Dokumenti gjithashtu përmban një hartë të bukur që tregon për misionin e shpëtimit të jashtëzakonshëm të anijes, të drejtuar nga Mbretëresha Maria, për të ndihmuar të mbijetuarit e një shpërthimi vullkanik pranë ishullit të Vulcanos, në 1444.

Sipas Cheshire, ajo që e bën dorëshkrimin aq magjepsës është përdorimi i një gjuhe të zhdukur që i parapriu gjuhëve moderne romancë, nga të cilat italishtja është pjesë dhe e cila është përdorur në gjuhën e përditshme, por jo në gjuhë të shkruar. Alfabeti i tij kombinon simbolet e njohura me ato të tjera të pazakonta, përdor letra si shenjë pikësimi dhe është e mbushur me shkurtesa të fjalëve latine. Gjatë viteve, studiuesit kanë besuar se njihnin karaktere antike turke, me rrënjë të mundshme të zhytura në gjuhën e kornizave (një gjuhë celtike e folur në kohët e lashta në Cornwall); të tjerët madje kanë hipotezuar origjinën në idenë e Aztecit të “nahuatl” ose në gjuhën manchuriane.

Asnjë koment

Comments are closed.