15-06-2024

DokuFest reflekton prapa, në kohën kur fotografitë ishin analoge

Pastaj të gjithë së bashku të udhëhequr nga fotografja, Blerta Hoçia, janë kthyer në Gjimnazin “Loyola” ku në dhomën e errët kanë zhvilluar në mënyrë analoge fotografitë e gjësendeve të mbledhura.

Bleta Hoçia tregoi për KultPlus se interesimi i madh i fëmijëve ishte ajo që i la më së shumti mbresa. Gjithë kjo sipas saj pasi që njohuritë e tyre për fotografinë vijnë nga aparati digjital apo nga telefonat e mençur ku me një klikim realizohet një fotografi.

Prandaj e veçanta e ditës së sotshme ishte se fëmijët e zbuluan një mënyrë krejt tjetër të realizimit të fotografive, ku nuk kishin nevojë
aspak për një aparat fotografik.

“Mblodhëm objekte dhe u futëm në dhomën e errët dhe nga objektet që fëmijët mblodhën, të impresionuar nga drita mbi kartën e ndjeshme pra duke lënë shenjën mbi kartën. Pastaj këtë letrën e zhvendosëm të pjesa ku ajo zhvillohet dhe lahet nëpër vaska me acide të ndryshme”, sqaroi procedurën fotografja.

Një procedurë të cilën pastaj e vunë në praktikë të 10-të fëmijët që ishin pjesë e kësaj punëtorie. E sigurisht momenti kur nga letra e bardhë filloi që të shfaqej imazhi, u prit me shumë habi nga fëmijët.“Prova e parë që pamë ishte shumë emocionuese pasi që ata nuk e prisnin që nga një letër e bardhë dhe me objektet që kishin mbledhur të krijohej një fotografi”. Dalloja nga komentet që të gjithë prisnin me pa durim se çfarë do dilte pasi që duhej disa minuta që të zhvillohet fotografia”, theksoi ajo.

Këtë proces fotografja Blerta Hoçia e konsideron një metodë shumë të mirë reflektuese për fëmijët dhe edukative njëkohësisht.

“Për mua është e rëndësishme që sa paku brezi i ri i fëmijëve të kuptojë se jo vetëm te fotografia por edhe në fushat e tjera, teknologjia nuk është e vetmja që t’i zgjedh punët. Ne kemi mundësi që të eksperimentojmë me shumë me resurset të cilat i kemi”, u shpreh ajo.

Rezultatet e punës së sotshme do të paraqiten në një ekspozitë e cila do jetë e hapur për të gjithë, në Qylhan më 8 gusht./ KultPlus.com

Asnjë koment

Comments are closed.