03-10-2022

Nga Serbia bota duhet të kërkojë të vërtetën e transplanteve të veshkave gjatë viteve 1988-99

Shkruan: Qazim THAÇI

Gabimet e kosovrëve qofshin të mediave, apo edhe vetë përfaqëuesëve të UÇK-së janë bërë pikërisht nga dita kur raportuesi i Këshillit të Evropës, tashmë i njohur dhe ditur si antishqiptari Dik Marti, pati publikuar raportin e tij me plotë shpifje e trillime kundër UÇK-së, por edhe kundër shqiptarëve në përgjithësi. Kjo shpifje për fat të keq atëbotë sikur yshti disa subjekte  poltike në hakmarrje  të ish komandantëve të luftës dhe bijve të lirisë të mos kundërshtohet e as të mos hulumtohet e vërteta e kësaj shpijfe mizore.

Gabimin e kësaj shpjfe të rëndë pasiqë nuk e kundërshtuan katgeorikisht qoftë edhe me fakte si të pranueshme konstatimit se raporti i Dik Martit e ka prishur imazhin e Kosovës, Ishte një pjesë e “fajit” tonë që nuk dëshmuan të vëretën,Mirëpo,në vazhdim  të kësaj gënjeshtre  dhe shpifje të Dik Martit nga vetë publikimet që i ka bërë Serbia sa i përket transplantit të veshkave me titull” Perspektiva na prelasku u 21 vek” që është “Perspektiva në kalim të shekullit 21” të publikuar nga autorët; Goran Paunoviq,Karolina Paunoviq, Svetisllav M ,Kostiq, Radmilla Veliçkoviq dhe Mairna Avarmiviq  të cilët edhe e  kanë  bërë publim grafikonin e numrit të të sëmuarve që kanë  bërë tranasplante veshakash në Serbi nga viti 1993 deri në vitin 2003.

Në VMA,Spitalin Ushtarak në Nish.Grafikoni në fjalë  tregon se më së shumti transplante  veshkash janë 0bërë në  vitin 1998, kur në  Kosovë  kishte luftë dhe mijëra  shqiptarë janë  zhdukur pa ditur se ku janë as sot, Kurse grafikoni  është po kështu i ngritur edhe në vitin 1999 . Por më pak se në vitin 1998, Prandaj, këtu duhet bota të hulumtojë  faketet se të kujt ishin veshkat? Dhe organet tjera që u dhuruan pacientëve serbë?,

Prandaj, ky fakt kaq i rëndësishëm për botën është edhe një dëshmi se gjykimet që po u bëhën tash luftëtareve të lirisë jo vetëm që shpjegojë  pastërtinë e luftës  së UÇK-së . Por, këto faktë dhe raporti i antishqiptari më përbetuar Dik Marti ishin të paguar të mundohen të  ulin imazhin e pastërtisë së asaj lufte, Këto faktë mund të jenë në shërbesë shumë e fuqishme për të pa sepse Serbia nuk përgigjet për të zhdukurit e luftës

Dhe këto fakte duhet të jenë edhe një dëshmi se kush ishte  Dik Marrti dhe kush e nxiti të shkruaj këtë,? Sepse akuza thuhet është mbrojtja  më e mirë, Apelohet faktori ndërkombëtar që këtë publim të Serbisë dhe këtë grafikon të  transplanteve e ta analizojnë, pse në vitet të tjera nuk pati aq transplante ? Pse në  vitin 1998 pati aq shumë  enorm transpantesh ? Pse pas atij viti pason viti 1999? Krejt këto duhet të jenë  edhe një shërbim të kësaj se kush është  viktima e kush agresori.Populli ynë e ka një maksimën “Katundi që shihet nuk do kallauz”.Serbia  e kriminalizuar dhe  Dik Marti i  shfrenuar me antishqipatrizëm   bënë  këtë zhurmë  dukë dashur të heqin këtë  fakt nfaga vëmendja , por historia  mund të vonojë por nuk gabon.

(Autori është kryeredaktor në RTV Besa në Prizren)

P.S.
Shkrimet e opinioneve janë shprehje e mendimit të lirë, dhe jo domosdoshmërisht përfaqësojnë edhe qëndrimin e portalit “GazetaePrizrenit.net”.

Asnjë koment

Comments are closed.