22-07-2024

Operacioni “Pandora”. Europoli zbulon 12 qendra telefonike mashtruese, e përfshirë edhe Kosova

Europol ka shkatërruar qendra mashtruese të thirrjeve në disa shtete të ndryshme. Forcat policore në Gjermani, Shqipëri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Kosovë dhe Liban u përfshinë në operacionin e koordinuar nga Europol.
Qendrat e thirrjeve të kontrolluara u identifikuan si burime të mijëra telefonatave mashtruese në ditë. Mashtruesit përdorën një gamë të gjerë taktikash, nga thirrjet e rreme deri te mashtrimet bindëse të investimeve.

Operacioni PANDORA filloi falë një punonjësi të vëmendshëm në një bankë në Freiburg kur një klient u përpoq të tërhiqte mbi 100,000 euro në para në dhjetor 2023, punonjësi u bë i dyshimtë dhe mësoi se klienti kishte qenë viktimë e një mashtrimi nga oficerë të rremë policie.

Policia është njoftuar dhe në vend të shumës së madhe mashtruesi është pritur nga efektivët. Pas ekzaminimit të plotë të telefonatave që bëri njeriu, hetuesit zbuluan se numrat e telefonit të përdorur ishin të lidhur me më shumë se 28,000 telefonata mashtruese në vetëm 48 orë, shkruan Indeksonline.

Policia më pas krijoi qendrën e saj të thirrjeve për t’u marrë me mashtruesit: Që nga dhjetori 2023, mbi njëqind oficerë u vendosën në Zyrën e Policisë Kriminale të Shtetit Baden-ëürttemberg dhe siguruan përmbajtjen e mbi 1.3 milionë bisedave telefonike mashtruese .

Në vetëm katër muaj, policia regjistroi më shumë se 7500 thirrje, gjë që bëri që autoritetet të nisnin procedimin penal. Në përgjithësi, “zyrtarët e qendrës së thirrjeve” kanë arritur të parandalojnë dëme financiare për viktimat në mbi 80 për qind të rasteve, që do të thotë se janë parandaluar dëme në vlerë prej dhjetë milionë eurosh. Ky bashkëpunim ndërkombëtar çoi në arrestimin e 21 të dyshuarve dhe sekuestrimin e parave të gatshme dhe sendeve me vlerë prej një milion eurosh./Indeksonline/

Asnjë koment

Comments are closed.