22-07-2024

Pritet të prezantohet procedura e shpejtë e azilit në këtë kanton të Zvicrës

Ministri zviceran i drejtësisë, Beat Jans ka njoftuar se procedura e shpejtë 24-orëshe e azilit do të futet edhe në qendrën federale të azilit në Boudry, kantoni Neuchâtel, në javët e ardhshme.

Kreu i Departamentit Federal të Drejtësisë dhe Policisë (FDJP) u takua me përfaqësues kantonalë dhe lokalë dhe organizata të shoqërisë civile për të marrë një pamje të situatës në terren. Ai trajtoi gjithashtu shqetësimet lokale për pasigurinë në rritje në zone, transmeton albinfo.ch.

Jans ka thënë para gazetarëve se ai po i merrte shumë seriozisht shqetësimet e banorëve dhe se Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) dhe autoritetet kantonale dhe komunale kishin zbatuar masa të ndryshme sociale dhe të sigurisë për të përmirësuar situatën e sigurisë përreth qendrës.

Ai shpjegoi se patrullimet nga oficerët e sigurisë private ishin futur për të parandaluar dhunën dhe sulmet, si dhe ishte nisur edhe një projekt i “ndërmjetësimit në rrugë”.

Që nga 1 janari i këtij viti, një punonjës i kantonit është partner me një anëtar të ekipit mbështetës nga SEM. Si punonjës social ndërmjetësues, qëllimi është të lehtësojë kontaktin midis popullatës lokale dhe azilkërkuesve. Për shembull, do të organizohen takime të rregullta me banorët vendas.

Norma mesatare mujore e banimit në qendrën e azilit Boudry midis 1 janarit dhe 1 marsit 2024 ishte 307 persona, ndërsa kapaciteti i tij total është 480. Sipas autoriteteve, kapaciteti maksimal nuk është tejkaluar që nga shkurti i vitit 2023. Një kulm prej më shumë se 800 personash u regjistrua në vjeshtën e vitit 2022.

Sipas Jans, masat kombëtare për sistemin e azilit të shpallur në Chiasso në kantonin Ticino në shkurt do të futen edhe në Boudry në javët e ardhshme. Këto përfshijnë procedurën 24-orëshe të azilit të provuar me sukses në Cyrih, shkruan swissinfo.

Për sa i përket sigurisë, do të jetë gjithashtu më e lehtë të urdhërohet ndalimi administrativ për shkelësit e shumtë sipas rekomandimeve të Thomas Würgler, ish-kreut të policisë kantonale të Cyrihut.

Ndryshe, Boudry është qendra e tretë federale e azilit që ministri i drejtësisë ka vizituar në tre muajt e fundit, pas Bazelit në janar dhe Ticinos në shkurt.

Asnjë koment

Comments are closed.