06-12-2023

Vuçiq grumbullon dhurata të shtrenjta, fsheh gjithçka me një truk brilant

Ditët e fundit opinioni serb është duke u marrë me dhuratat që presidenti Aleksandar Vuçiq ka marrë nga shtetarët e huaj. Thuhet se ua pakëson vlerën për të “vjedhur ligjin” dhe për të mbajtur dhuratat e shtrenjta për vete. Domethënë, sipas ligjit, ai duhet të mbajë vetëm dhurata në vlerë prej dhjetë për qind të pagës së tij mesatare dhe Vuçiq, shkruan Danas nga Beogradi, merr vlerësime preferenciale, sipas të cilave vlera e tyre zvogëlohet ndjeshëm dhe kështu ai i mban dhuratat.

Miroslav Paroviq, politikani opozitar i DSS-së së Re, thotë se vlera e orës që Vuçiq ka mbajtur në një event ka qenë rreth gjysmë milioni euro. Mirëpo, presidenti i Serbisë e ka sjellë orën në emisionin “Hit Tweet” dhe ka thënë se është “një dhuratë me dedikim nga ish-presidenti çek, Miloš Zeman” dhe se vlera e orës ka qenë një mijë euro. Ai kërkoi një vlerësim që të mund ta blinte përsëri sepse ora ka vetëm “vlerë sentimentale”.

Vuçiq tha se ai “planifikon t’ia prezantojë atë orë fëmijës së parë të lindur serb (për të shmangur konfuzionin) në Kosovë në vitin 2024”. “Këtë orë do ta marrë ndonjë djalë apo vajzë nga Kosova”, ka theksuar ai dhe ka shtuar se tani “e gjithë Serbia e ka marrë vesh” se nuk është një orë Patek Philippe apo modele të tjera, modelet e së cilës kushtojnë disa qindra mijëra euro.

Nemanja Sharović, kryetar i lëvizjes “Dashuri, besim, shpresë”, thotë për Danas se çdo zyrtar shtetëror është i detyruar “dhjetë ditë pasi ka marrë dhuratën ta raportojë atë, të deklarojë se kush e ka dhënë dhe vlerën e dhuratës” dhe kjo është. pse ai ka paraqitur deri në 38 kallëzime kundër Vuçiqit në Agjencinë për Parandalimin e Korrupsionit, pasi që ai “përvetësoi në mënyrë të paligjshme dobi materiale”. Sharoviq thotë se nuk ka dyshim se vlera totale e dhuratave që Vuçiq ka mbajtur në posedim i kalon gjysmë milioni euro.

Ky politikan opozitar e akuzon Vuçiqin, shkruan Danas, se i ka vjedhur këto dhurata dhe dhurata të tjera që i ka marrë nga koha kur ishte në postin e zëvendëskryeministrit të parë të Serbisë. Midis tyre ka një deve të artë dhe piktura artistike.

“Në atë kohë ka vjedhur edhe një deve të artë që e ka marrë në panairin e armëve, e cila është rreth disa kilogramë ar dhe një vlerë artistike që duhet vlerësuar. Ai ka vjedhur edhe një pikturë të shtrenjtë të artit që e ka marrë nga Shejh Khalifa bin Zayed.”

Sharoviq thekson se shehu nga Emiratet e Bashkuara Arabe i ka dhuruar Serbisë edhe tre Mercedes të blinduar, në vlerë prej tre milionë eurosh. Ai gjithashtu thekson se Vuçiq e vlerësoi pikturën e shtrenjtë me 700 dinarë (më pak se gjashtë euro) dhe e mbajti dhe për atë shumë, thotë me ironi Sharoviqi, “nuk mund të blesh as një kanavacë bosh në një dyqan kinez”. Vuçiq edhe pse “lexonte” për orën e Zemanit, devenë e artë dhe pikturën artistike, për momentin nuk ka bërë të ditur asgjë./GE

Asnjë koment

Comments are closed.