23-09-2023

Komplekset gjatë adoleshencës, pse shfaqen?

Komplekset gjatë adoleshencës janë të lidhura ngushtë me nivelin e vetëvlerësimit të të rinjve. Për fat të mirë, një familje e fortë, e mirëinformuar mund të ndihmojë në kapërcimin e këtyre problemeve.

Adoleshenca është një kohë e komplikuar në jetën e një personi, e dominuar nga ndryshimet fizike dhe psikologjike. Jeta shoqërore e një adoleshenti mund të bëhet një burim dramash kur komplekset gjatë adoleshencës fillojnë të shfaqen. Këto komplekse janë gjithashtu rezultat i faktorëve emocionalë. Përveç ndryshimeve të papritura në trupin e një adoleshenti, faktori psikologjik i pasigurisë luan një rol të rëndësishëm. E gjithë kjo përkeqësohet nga mediat, të cilat u shesin të rinjve një imazh ideal të përsosmërisë fizike. Në këtë moshë, djemtë dhe vajzat janë shumë të ndjeshëm ndaj kërkesave të imponuara nga familja, media dhe jeta shoqërore. Këto ndryshore, kur kombinohen me pritjet e tyre, çojnë në ndjenja dyshimi, frike dhe  shqetësimi.

Komplekset më të zakonshme gjatë adoleshencës

Siç mund ta shohë kushdo, media u shet të rinjve ideale fizike të paarritshme që mund të jenë joreale dhe madje të rrezikshme. Vajzat në veçanti janë të ndjeshme ndaj çështjeve të peshës trupore, të cilat ndonjëherë janë rezultat i hollësisë ekstreme që ata shohin tek të famshmit. Ndërkohë, djemtë ndiejnë presion për t’u bërë më muskuloz. Në mënyrë të ngjashme, ata gjithashtu thithin ide rreth asaj që e bën një fytyrë tërheqëse, duke përfshirë një hundë të vogël, dhëmbë të bardhë të përsosur dhe lëkurë të bukur. Të rinjtë binden se ju duhet të jeni “seksi” në mënyrë që të “jeni dikush”. Lista vazhdon me cilësi si lartësia dhe veshja, duke vazhduar me idetë e marra nga Hollywood dhe bota e reklamave. Si rezultat, mosrespektimi i këtyre standardeve boshe mund të shkaktojë shqetësim të vërtetë tek adoleshentët.

Normalshtë normale që një adoleshent të jetë individualist, pasi është koha e jetës kur njerëzit fillojnë të përcaktojnë personalitetet e tyre. Mendjet e tyre po përgatiten për të ushtruar pavarësinë dhe për të ndërtuar një të ardhme për veten e tyre.

Duke parë shenjat Prindërit dhe mësuesit duhet t’i kushtojnë vëmendje të madhe mënyrës sesi sillen adoleshentët. Marrë në ekstrem, shqetësimi i tyre për përmbushjen e standardeve fizike të lartpërmendura mund të shkaktojë zhgënjim dhe vuajtje të konsiderueshme. Shenjat tipike të komplekseve gjatë adoleshencës përfshijnë ndrojtjen e tepruar, humorin e keq, agresivitetin, trishtimin dhe apatinë. Të qenit i vëmendshëm ndaj këtyre shenjave do t’ju lejojë të kuptoni problemin dhe të adresoni ndryshimet që ata po përjetojnë me ndjeshmëri. “Komplekset janë rezultat i faktorëve emocionalë. Përveç ndryshimeve të papritura në trupin e një adoleshenti, faktori psikologjik i pasigurisë luan një rol të rëndësishëm.”

Rreziqet e komplekseve gjatë adoleshencës

Reagimet e përshkruara më sipër mund të zhvillohen në sjellje të dëmshme dhe madje edhe çrregullime serioze. Disa nga këto përfshijnë:

  • Izolimi social: një imazh negativ për veten mund ta çojë një adoleshent në izolim, duke e privuar atë nga ndërveprimi i shëndetshëm shoqëror.
  • Depresioni: ndjenja e mosrespektimit të standardeve të imponuara nga bota e jashtme mund të çojë në depresion. Ka shumë masa të përshtatshme që mund të merrni për të adresuar këtë.
  • Çrregullimet e të ngrënit: anoreksia dhe bulimia janë përgjigje problematike ndaj dëshirës për të qenë të hollë. Ekspozimi ndaj imazheve të medias mbi burimet e vlefshme kulturore e ka bërë këtë tendencë edhe më të keqe.
  • Obsesion ose mani: obsesioni me dëshirën për të ndryshuar tiparet e padëshiruara fizike mund të çojë në sjellje jo të shëndetshme të vetë-korrigjimit, siç është kryerja e operacioneve të shumta plastike. Shumicën e kohës, këto janë të panevojshme dhe madje edhe të dëmshme, pasi trupi ende nuk ka arritur pjekurinë e plotë.

Si të menaxhoni komplekset e adoleshentëve

Komplekset gjatë adoleshencës pasqyrojnë nga afër nivelin e vetëvlerësimit të të riut. Prania e një familjeje të fortë dhe të bashkuar që është e informuar dhe e gatshme të komunikojë mund të bëjë ndryshimin. Për prindërit, hapi i parë është të pranojnë se adoleshentët po kalojnë një kohë shumë të trazuar dhe ndonjëherë kanë vështirësi në përballimin e tyre. Ju duhet të edukoni veten për masat më të përshtatshme për të marrë. Mbështetja e duhur e familjes do t’i ndihmojë adoleshentët të kuptojnë atë që është me të vërtetë e rëndësishme në jetë, duke i inkurajuar ata të pranojnë veten dhe të shohin pritshmëri joreale dhe jo të shëndetshme për atë që janë.

Ndërkohë, kërkimi i ndihmës psikologjike është një opsion i mirë në situata të vështira të shkaktuara nga vetëvlerësimi i ulët dhe sikleti që shkakton. / Xh. Ndregjoni – Teen Things / Gazeta e Prizrenit

Asnjë koment

Comments are closed.