15-06-2024

Kryeministër Rama, fasadimi i Tiranës ka pas efekt pozitiv, por ndryshimi i kufijve e fut Ballkanin në flakë

Shkruan: Qazim THAÇI

Pas shëtitjeve të shumta që bëri Soros në shtete të Ballkanit,tashmë po i vije përsëri era barot këtij gadishulli që s’po qetësohet, Edhepse e vetmja rrugë e qetësimit është integrimi në BE,Edi Rama kryeministri shqiptar që është i njohur për dekaratat e tij, tashmë e ka kyqur gojën dhe nuk ka folur këto ditë nëse është pro,apo kundër versiont të ndarjes së Kosovës.

Mirëpo,tani bota e teknikës elektronike ka thyer barrierat e deritashme se nëse ke thënë apo nuk ke thënë, dhe ka mbetur në siratë të sekreteve. Tash ajo ishe “na ishte dikur: Lidhur më këtë “heshtje” kështu guxojmë ta quajnë e përshpalli botërisht Karl Bild, ish kryeministër i Suedisë,aktualisht analistë në “The VVashington Post” spese tashmë dekonspirimi është bërë një llojë “mode” e ku thotë se “qëndrimi i Ramës është pro idesë së Vuçiçit për të marrë territore të shtetit të Kosovës në shkëmbim të njohjes në OKB.

Ku më pastaj ai pohon “Dhe pastaj ekziston çështja edhe më e vështirë dhe e rrezikshme e Maqedonisë,ku shqiptarët janë pjesë e konsiderueshme e popullsisë. Do të ketë patjetër nga ata që pyesin pse kjo nuk duhet të zbatohet edhe në Maqedoni.Kjo do të ishte seriozisht të luajë me zjarrin” përfundoin ai. Kjo ide e korigjimi të kufijëve pastaj është direkt një llojë lufte dhe zjarri që mund të rindizet në Ballkan. Mirëpo, po ndodhi kjo më e keqja athua kujt pastaj më do të i duhen kufijtë? Dhe kush do të i gëzojë ata kufij?.Kjo më detyron që t’ja rikujtojë një gjë kryeministri Rama.

Idea juaj për fasadimin e godinave të Tiranës pati efekt shumë pozitiv, Mirëpo, ne urojmë dhe dëshirojmë që këtë “mani”për ngjyra të shumta të mos e ketë në ftyrën politike kryeministrit Rama dhe të besojmë se ngjyra kuq e zi nuk do i përzihet më ngjyrat e flamurit të Vuçiçit. E këtu tashmë është shumë interesante pse po hesht LVV, kur ata botëirisht ishin për bashkim të trojeve dhe tash këtë ide nuk po përfillin shumë,duke e konsideruar të frikshme.

Gjithë lojën për të nxitur një zjarr në Ballkan e ka presidenti serb Vuçiç,sepse llogaria e tij e një miti të vjetër okupues po e detyron të mos lë asnjë gur bashkë që Kosova të jetë me territor të paprekur, ëndrrat e e tija dhe “miqësia ” që ai po mundohet të krijojnë është në dëm të Kosovës edhe pse tashmë sipas deklaratave të disa liderëve Evropian po shihet se e kanë futur siklet të madh edhe presidentin e Kosovës Hashim Thaçi,Kjo po më bënë të harrojë edhe dekaratat e Vjosa Osmanit dhe në anën tjetër edhe ate mikut tim Lutfi Hazirit, lidhur me çështjen e pjesës së Luginës së Preshevës.

Korigjimi i kufijëve sjellë edhe frikën e luftës që pastaj kur ende kanë të pamyllura plagët e rënda të luftës 1999 do të rihapen plagë tjera të cilat edhe do ta bëjnë jo shumë komode cilëndo vijë kufiatare, Kjo duhet të shihet se tashmë Kosovoës i duhet të ketë një synim që të inkuadrohet brenda BE dhe kjo e liron nga mundësia e plagëve të rënda që do të rikkrijonte një luftë re.

Luftën përsëri bijtë e bijat e Kosovës do ta përqafonin ashtu siq edhe e patën përqafuar në luftën e fundit e ku lanë gjymtyrë istikameve të lirisë dhe derdhën gjak të shumtë. Ata por,edhe të tjerë janë të gatshëm përsëri të vdesin. Mirëpo,perspektiva e së ardhmes dhe largimit të rinisë kosovare drejt Evropës pa asnjë siguri jete,është ajo dhembje që i duhet të tejkalohet me forcimin e zhvillimit ekonomik.Kosova ka më shumë nevojë të fokusohet në këtë dëshmi. Nga qindra qytetarë prizrenas që kemi marrë dhe pyetur ata nuk pajtohen që të bëhet lojë e re me kufijtë. Prandaj, kjo na detyron që kryeministrit shqiptar Rama,ti themi larg takimeve me presidentin Vuçiç për këtë temë në fakt për për këtë fakt jetësor që Kosova po e kalon.

 

Asnjë koment

Comments are closed.