04-10-2023

Aktiviteti i frytshëm i shoqatës “Trojet e Arbrit“ për vitin 2018

Shkruan: Nue Oroshi

Organizatat, institucionet, apo shoqatat serioze në botën perëndimore e demokratike shpeshherë e bëjnë një analizë të punës vjetore për vitin që e lënë pas. Një punë të tillë e bën edhe Shoqata e Intelektualëve Shqiptarë “Trojet e Arbrit” . Viti 2018 ishte viti me i ngjeshur dhe me frytdhënës sa i përket aktivitetit dhe punës tash më gati 15 vjeçare të shoqatës” Trojet e Arbrit”.

Si zakonisht në fillim të vitit botuam dy libra enciklopedikë si fryt i dy sesioneve shkencore që kemi mbajtur në vitin 2017 në qytetin Durrësit dhe të Gjirokastrës .E para” Imzot Nikollë Kaçorri personaliteti kryesor i Pavarësisë së Shqipërisë” me gjithsejt 300 faqe si dhe librin tjetër që erdhi si fryt i sesionit shkencorë që mbajtëm po ashtu në vitin 2017 në Gjirokastër me titull :” Çamëria dhe marrëdhënjet shqiptaro-greke nëpër shekuj “me gjithsejt 512 faqe,me studiues nga të gjitha viset etnike shqiptare dhe diaspora atdhetare.

Meqense viti 2018 ishte viti i 550 vjetorit të kalimit në amshim të Gjergj Gjon Kastriotit,ku në nderim të kësaj date të madhe Shoqata” Trojet e Arbrit “vendosi që ti mbajë tri aktivitete të mëdha shkencore duke e emëruar Java e Trojeve të Arbërit .Javën e Trojeve të Arbërit e filluam pikërisht në Prizrenin e Besëlidhjeve shqiptare ku më, datën 27 korrik 2018 mbajtëm akademinë shkencore madhështore me temën :”prof.dr.Muhamet Shatri 50 vjet në shërbim të çështjes shqiptare 1968-2018”.Kjo akademi shkencore për aktivitetin atdhetarë,arsimor,dhe shkencor te profesor Shatrit,kaloi në mënyrë madhështore.

Më pas Shoqata “Trojet e Arbrit “më,28 Korrik 2018 mbajti sesionin më të madh shkencor për vitin jubilar të Gjergj Kastriotit-Skënderbeut pikërisht në Lezhën e Gjergj Kastriotit.Aty studiues nga të gjitha viset etnike shqiptare dhe diaspora e madhe atdhetare elaboruan arritjet më të reja shkencore për veprimtarinë luftarake,diplomatike,politike dhe shumë çështje tjera të Gjergj Kastriotit.Pikërisht nga Lezha Shoqata “Trojet e Arbrit “i futi në veprim dhe dy ide të reja. E para në qytetin e Prizrenit të vendoset monumenti i Gjergj Kastriotit dhe e dyta në Kalanë e Prizrenit të ndërtohet muzeu kombtarë shqiptarë me emrin e Gjergj Kastriotit ku në këtë muze do të gjejnë vend edhe shumë figura tjera të mesjetës shqiptare.

Te dy këto ide u pritën shumë mirë tek atdhetarizma shqiptare dhe tash sa i perkët vendosjës së monumentit jemi shumë afër konkretizimit të kësaj ideje.Kurse me pas do të vazhdojmë me ndërtimin e muzeut Gjergj Kastrioti-Skënderbeu.Pas Lezhës më, 1 Gusht 2018 në Gjakovë mbajtem akademinë shkencore me temën: “Dom Anton Kçira ambasadori i shqiptareve në Amerikë”që pati shumë tema interesante për këtë rrap shekullor të shqiptarizmes,ku edhe përfundoj me plot sukses java e Trojeve të Arbrit.

Shoqata “Trojet e Arbrit “nuk u ndal me kaq. Në vitin 2018 e filloj dhe e realizoj me plotë sukses Filmin Dokumentar kushtuar Kryetarit tash të ndjerë të BKDSH Emin Fazlia alias Emil Kastrioti. Filmi u bë publik pikërisht më, 28 Nëntor 2018,duke lënë me gojë hapur edhe shumë skeptikë të cilët flasin shumë për nacionalizëm por veprojnë shumë pak apo aspak. Si fryt i tri sesioneve shkencore Shoqata “Trojet e Arbrit”është në përgaditje të tri librave enciklopedike. Njëri ndër këto tri libra tash është dërguar në shtyp,kurse në periudhën kohore në katërmujorin e parë të vitit 2019 pritet të dalin nga shtypi edhe dy libra të tjerë që do ta qojnë në gjithsejt 19 vepra shkencore të botuara nga shoqata” Trojet e Arbrit “në një interval kohor prej 15 vjetesh,si fryt i punës së përbashkët te 300 studiuesve shqiptarë anë e kënd trojeve shqiptare dhe diasporës së madhe atdhetare.

Kremtimin e 15 vjetorit të themelimit të Shoqatës” Trojet e Arbrit” e presim ta kremtojmë me vendosjen e monumentit të Gjergj Kastriotit -Skënderbeut në Prizren,ku do të mbahet edhe një tribunë shkencore në të njejtën ditë me studiuesit medievistë nga të gjitha Trojet Shqiptare,të prirë nga prof.dr.Jahja Drançolli.Edhe vitin 2019 Shoqata “Trojet e Arbrit” do të sjellë risi në aspektin e ndriçimit të Historisë Shqiptare.

( Autori është kryetar i shoqatës “Trojet e Arbrit”)

P.S.
Shkrimet e opinioneve janë shprehje e mendimit të lirë,  dhe jo domosdoshmërisht përfaqësojnë edhe qëndrimin e portalit “GazetaePrizrenit.net”.

Asnjë koment

Comments are closed.