21-05-2024

Gjergj Dedaj e përmend Albin Kurtin në Gjykatën Speciale

Ish-ambasadori i Kosovës në Maqedoninë e Veriut, Gjergj Dedaj është duke dhënë dëshminë e tij në cilësinë e dëshmitarit në Gjykatën Speciale në Hagë.

Ai është duke u marrë në pyetje për një rast ndalimi, ku ai bashkë me disa anëtarë të tjerë të LDK-së ishin ndaluar nga pjesëtarë të UÇK-së.

Avokatja: A mund të na përshkruani si shkuat në Qirez? A shkuat së bashku në makinë apo ishit në vetura të ndara?

Dedaj: “Këtu kemi qenë shumë persona dhe një makinë nuk ka pasë mundësi më na dërgu, aty kanë qenë disa makina dhe unë kamë qenë më znj.Kelmendi në makinë të tjerët kanë qenë në makina pas. Jemi ndalur nëpër punktet policore, jemi kontrolluar, jemi fyer, jemi kërcënuar, por kemi vazhduar tutje”.

Avokatja: Ju ja dolët që t’i kaloni gjithë këto punkte dhe të shkonit në Qirez?

Dedaj: Po, kemi mbërritur në Qirez.

Avokatja: A u takuat dikund gjatë rrugës me UÇK-në?

Dedaj: Fillimisht kam shkuar në xhaminë e fshatit, e cila ka qenë e bombarduar nga forcat serbe, kam vizituar popullatën civile që ishte në atë xhami, në një gjendje të papërshkrueshme, gjendje tmerruese. Kemi biseduar me ta për t’u dhënë kurajo, pak po gaboni se nuk po më lejoni me i përshkruar më gjerësisht…

Më tej, avokatja përsëri e pyeti se nëse kishin hasur në UÇK-në gjatë rrugës për në Qirez, Dedaj deklaroi se i kishte takuar me makinë, por që ai nuk ka qenë halli i tij. Dedaj ndërkaq tha se halli i tij ishte gjendja e popullatës civile.

Por, që u shpreh se kur i kanë takuar rrugës pjesëtarët e UÇK-së janë ndierë të lumtur.

Avokatja pyeti Dedajn se nëse ishte në dijeni UÇK-ja për vizitën e tij.

Dedaj tha se ka nuk ishte qenë.

“Në Prishtinë ka qenë një zyrë e UÇK-së, të cilën e ka drejtuar Adem Demaçi, aty ka qenë përkthyes, nuk e di se çfarë roli ka luajtur Albin Kurti, kryeministri i tashëm dhe ne nuk e kemi njoftuar atë zyrë, sepse nuk e kemi parë të arsyeshme që deputetet e Kuvendit të Kosovës. Ndoshta ka qenë edhe gabimi yni, por nuk dua që të spekulojë, nuk e kemi njoftuar dhe se UÇK-ja nuk ka qenë në dijeni që kemi shkuar në Qirez”, ka thënë Dedaj.

Ndryshe, Në fjalën hyrëse, Dedaj ka thënë se gjatë luftës, Serbia ia kishte vrarë 12 anëtarë të familjes.

“Serbia m’i ka vrarë 12 anëtarë të familjes, prej tyre dy të mitur, Nikollën 15-vjeçar dhe Lindonin 14-vjeçar”, ka thënë ai./IndeksOnline/

Asnjë koment

Comments are closed.