17-09-2021

Paralajmërimi i fundit i OBSH-së për vaksinën kundër Covid-19

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka paralajmëruar njerëzit që të mos vetëkënaqen për përhapjen e COVID-19 tani pasi dozat e para të vaksinës janë shpërndarë në botë.

“Përparimi në vaksinat na jep të gjithëve një nxitje dhe tani mund të fillojmë të shohim dritën në fund të tunelit,” tha Drejtori i Përgjithshëm i OBSH, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Lexo edhe:

Vendbanimet e sotme të rajonit të Prizrenit me rastet e reja me Covid

“Sidoqoftë, OBSH është shqetësuar se ekziston një perceptim në rritje se pandemia ka mbaruar. E vërteta është se aktualisht, shumë vende janë dëshmitare të transmetimit shumë të lartë të virusit, i cili po bën presion të madh në spitale, njësi të kujdesit intensiv dhe punonjës shëndetësorë”.

“Disa vende në Evropë kanë arritur të zvogëlojnë transmetimin e virusit duke vendosur masa të rrepta që kufizojnë njerëzit nga bashkimi. Siç është parë më herët, ndërsa këto masa hiqen, është e rëndësishme që njerëzit duhet të vazhdojnë të ndjekin masat kombëtare dhe lokale për të siguruar që rastet nuk tërhiqen”.

Shefi i OBSH-së gjithashtu përshëndeti njoftimin e bërë nga Presidenti i zgjedhur Joe Biden dhe ish-presidentët e SHBA Barack Obama, George W. Bush dhe Bill Clinton të cilët thanë se ishin të gatshëm të vaksinoheshin publikisht për të inkurajuar bashkëqytetarët e tyre të bënin të njëjtën gjë.

“Vaksinat nuk do të thonë COVID zero”, tha Mike Ryan, i cili është përgjegjës për situatat emergjente në agjencinë e OKB-së.

“Vaksinat dhe vaksinimet do të shtojnë një mjet kryesor dhe të fuqishëm në paketën e veglave që kemi. Por në vetvete, ata nuk do ta bëjnë punën. Dhe për këtë arsye ne duhet të shtojmë vaksinat në një strategji ekzistuese të shëndetit publik.”

Pandemia COVID-19 e cila ka infektuar më shumë se 65 milionë njerëz dhe kanë vdekur më shumë se 1.5 milion njerëz në të gjithë botën.

Maria Van Kerkhove, personi i ngarkuar me menaxhimin e pandemisë në OBSH, i bëri thirrje popullatës që “me të vërtetë të mendojnë për atë që po bëni” gjatë sezonit të festave në mënyrë që të kufizojë transmetimin e koronavirusit.

“Vendimet që marrim tani mund të nënkuptojnë jetë ose vdekje për ne, për familjen tonë,” shtoi Van Kerkhove.

Drejtori i Përgjithshëm i OBSH gjithashtu njoftoi të premten se koalicioni kundër koronavirusit i nisur nga OBSH dhe pagëzuar Covax kishte marrë 700 milionë doza të tre llojeve të vaksinave.

Covax është vendosur për të siguruar që vaksinat do të shpërndahen në mënyrë të drejtë.

“Dhe vitin e ardhshëm, ne kemi ndërmend të përdorim fonde shtesë për të siguruar që të paktën dy miliardë doza vaksinash të sigurta dhe efektive të jenë në dispozicion në të gjithë botën,” detajoi ai.

Këto vaksina së pari do të përdoren nga punonjësit shëndetësorë dhe social. Ata më pas do të vendosen për të mbuluar 20% të popullsisë së vendeve pjesëmarrëse në këtë mekanizëm./GE

Asnjë koment

Comments are closed.