02-12-2020

Për dhe rreth arsimit në komunën e Prizrenit…!

Shkruan: Petrit Dibrani /Prizren

Rëndësia në edukim dhe formimin qytetarë….

“Edukimi është arma më e fuqishme, që mund ta përdorni për ta ndryshuar botën”

Thënie e nobelistit Nelson Mandela, që pērshkruan më së miri, rëndësinë e edukimit në një shoqëri.

Arsimimi ndihmon zhvillimin e një shoqërie të fortë, demokratike dhe ekonomikisht të qëndrueshme.

Arsimimi, edukimi si proces nis që nga lindja dhe është shumë i rëndësishëm, për jetën!

Vajtimi dhe përplasjet për dhe rreth arsimit, s’na sjellin fryte! Angazhimi dhe bashkrendimi i mendimeve, nga elita Prizrenase, mund të ndryshoj gjendjen në arsim.

Arsimimi është i nevojshëm, njejtë s’i ushqimi;

Pa ushqim s’mund të jetohet, pa arsim jeta s’mund as të imagjonohet….!

Fat i keq, që prindërit s’mundë t’i zgjedhim!

Sigurishtē dhe jo rastësisht, vendet e zhvilluara i japin një rol të rëndësishēm, formimit të fēmijëve, në fëmijërinë e tyre të hershme, duke filluar nga institucionet parashkollore, duke i vënë kështu themelet e një zhvillimi të shëndoshë të personalitetit.

SHKOLLA, është institucioni që e kanë krijuar njerëzit, së bashku si shoqëri njerëzore, për të përquar te brezat e ardhshëm, trashëgiminë kulturore, dijën dhe aftësinë.

Sociologjia është shkencë e cila merret me studimin e shoqëris, në të gjitha, fenomenet, lidhjet, zhvillimin dhe funksionimin e tyre!

Edukimi për qytetari demokratike!

Çka nënkupton?

Edukimin, trajnimin, ngritjen e vetëdijes, informimin, praktikat dhe veprimtaritë…

Të gjitha këto synojnë, që nxënësit duhet paisur me njohuri, aftësi, qëndrime dhe sjellje që i aftësojnë dhe i fuqizojnë ata, për të ushtruar, për të mbrojtur të drejtat e tyre në shoqëri.

Për të vlerësuar diversitetin, për të luajtur një rol aktiv në jetën demokratike, për mbrojtjen dhe përparimin e demokracisë, të shtetit të së drejtës, duhet fillimishtë ‘ Edukim Qytetarë’….

Me shpresë, se njohësit e qështjeve politike dhe bartësit e institucioneve, në komunën e Prizrenit do fillojnë të reflektojnë dhe gjendjen në arsim ta ndryshojnë.

”Bota është një vend i rrezikshëm, jo nga ata që bëjnë keq, por nga ata që i shohin dhe nuk bëjnë asgjë “shkencëtari gjerman Albert Einstein.

 P.S.
Shkrimet e opinioneve janë shprehje e mendimit të lirë, dhe jo domosdoshmërisht përfaqësojnë edhe qëndrimin e portalit “GazetaePrizrenit.net”.

 

 

 

 

 

 

 

Asnjë koment

Comments are closed.