20-05-2024

Prizren: Gjuetia për mbrojtjen e faunës së egër

Atmosfera e takimeve të prindit të tij me shokët dhe familjarët gjuetarë është bërë sebep që Sedat Krasniqi nga Prizreni, vite më parë, të trashëgojë pasionin për gjueti. Tani janë bërë më shumë se tri dekada që prejse Krasniqi merret me këtë aktivitet, të cilin ai e quan sport fisnik. Përgjatë këtij historiku, ai është ballafaquar me raste të ndryshme dhe si pjesë e kryesisë së shoqatës së gjahtarëve “Sharri” bashkë me kolegët e tjerë përpiqet që gjuetia në territorin e Prizrenit të realizohet sipas legjislacionit dhe me menaxhim të duhur.

“Personalisht gjuetinë e kam trashëguar prej familjes. Babai im ka qenë gjuetar. Jam brezi i dytë në familjen tonë, që merrem me gjueti prej viteve 1988/1989. Takimet apo ndejat e atëhershme, si dhe vizitat e familjarëve, duke qenë se kemi pasur gjuetarë në mesin e tyre, më kanë shtyrë që të merrem me këtë sport fisnik”, ka thënë Krasniqi.

Ai me profesion është profesor i kriminalistikës. Por që nga vera e vitit 2018, bashkë me kryetarin Erman Fusha dhe nënkryetarin Nexhmedin Hasani, përbëjnë kryesinë e shoqatës së gjahtarëve “Sharri”, ku Krasniqi kryen detyrën e sekretarit.

“Gjuetia është sport fisnik, sepse në rend të parë duhet ta kultivojmë e ta mbrojmë faunën e egër. Me aktivitetet e ndryshme të shoqatës sonë dhe me seksionet e saj, kemi qenë pjesë e reduktimit të faunës së egër, konform numrit të shtimit të tyre”, ka deklaruar Krasniqi, duke shtuar se kjo shoqatë daton nga viti 1919 dhe se përgjatë kësaj periudhe u ka rezistuar kohërave dhe situatave të ndryshme. Aktualisht, sipas tij, numëron afro 2.400 anëtarë megjithëse vetëm një numër i vogël janë aktivë.

Përgjatë aktivitetit si gjuetar i kësaj shoqate, ai me shokët janë ballafaquar me raste, por edhe sfida të ndryshme. Kësisoj rrëfen për një rast të pazakontë që iu ka ndodhur në grup, vite më parë.

“Kemi qenë një grup i gjahtarëve të shoqatës dhe njëri prej shokëve tanë gjuetarë shumëvjeçarë, i licencuar dhe i disiplinuar, është sulmuar nga derri i egër. Me gjasë derri i egër ka qenë i plagosur në ndonjë vend. Kolegu gjuetar në pozicionin e vet që ka qenë, në atë terren, nuk e ka vërejtur dhe në një farë forme është sulmuar nga derri i egër. Për fat, kolegu gjuetar ka pësuar lëndime të lehta, gërvishtje të lehta, sepse derri i egër kryesisht vazhdon drejtimin. Derri i egër vetëm e ka prekur personin në fjalë dhe ai ka rënë në tokë. Ky rast neve na ka inkurajuar që të jemi më syçelë dhe të jemi më vigjilentë e më stabilë gjatë gjuetisë”, ka theksuar Krasniqi.

Gjuetia për mbrojtjen e faunës së egër

Kaprolli i lënduar

Por ai tregon se ka raste kur bashkë me kolegët nga shoqata u kanë dalë edhe në ndihmë kafshëve të egra.

“Vitin e shkuar, Policia e Kosovës na ka ftuar për një rast që kishte të bënte me një kaproll. Kaprolli ka qenë i lënduar në këmbën e majtë. Këmba e kaprollit ka qenë pothuajse e amputuar, vetëm lëkura e mbante. Me grupin tonë shkuam në Stacionin Policor në Vërmicë, ku policët e kishin vendosur kaprollin në një vend të sigurt. Ekipi ynë, që brenda vetes ka edhe veterinarin, ka ofruar ndihmën e duhur. Kaprolli është stabilizuar, e kemi marrë nga Stacioni i Policisë dhe me procedurat administrative e kemi dorëzuar në një vend të sigurt, në koordinim me autoritetet përkatëse. Si rrjedhojë, kaprolli ka vazhduar rrugën drejt parkut kombëtar ‘Blinaja’”, ka thënë Krasniqi.

Ai rrëfen se si anëtarët e shoqatës bashkë me autoritetet përkatëse janë angazhuar edhe në pastrimin e kurtheve të vendosura për kafshët e egra në zonën kufitare me Shqipërinë….(Më gjerësisht lexoni në Koha Ditore)

Asnjë koment

Comments are closed.