06-12-2023

Rritja e tatimit në pronë: Komunat dyfishojnë të hyrat në kurriz të qytetarëve, ja sa ka arkëtuar Prizreni

Kosovarët po vazhdojnë ta paguajnë tatimin në pronë më shtrenjtë më 2023-ën sesa viteve paraprake.

Sebep për këtë u bë rivlerësimi i pronave të tyre nga ana e Ministrisë së Financave, Punës dhe Transfereve, raporton Front Online.

Si rezultat, të hyrat e komunave nga mbledhja e tatimeve në pronë janë rritë dukshëm.

Pa i konsultuar fare komunat, Ministri i Financave, Hekuran Murati përfshiu në Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Tatimin në Pronën e Paluajtshme, idenë që qytetarëve t’u falen deri në 100 euro të vlerës së tatimit për këtë vit.

Ligji ka shkuar në Kushtetuese. Pezullimi i vendimit për ndryshimet në Ligjin për Tatimin në Pronë, nga Kushtetuesja rrezikon që të humb afatet që janë paraparë për faljen e 100 euro tatim për qytetarët.

Kjo pasi sipas vendimit më 30 shtator 2023 është afati i fundit për pagesën e këstit të dytë të tatimit në pronë.

E Kushtetuesja më 4 shtator vendosi që vendimi për ndryshimet në këtë ligj të pezullohet deri në nëntor të këtij viti. Verdikti nuk është bërë publik akoma.

Fitimet e komunës së Prizrenit 

Prizreni ka arkëtuar 3 milionë euro sivjet deri në shtator, kurse vjet gjatë gjithë vitit 2 milionë, raporton Front Online.

11.2 milionë euro nga tatimet mblodhi komuna e Prishtinës nga janari e deri në shtator të këtij viti.

Kurse gjatë gjithë vitit të kaluar 2022, shuma e mbledhur, ishte 7.1 milionë euro.  Kurse më 2021, 8.7 milionë sosh.

Trashja e buxhetit nga kjo kategori vërehet edhe tek komunat tjera.

Asnjë koment

Comments are closed.