19-09-2020

Veshja hasjane e puna me vek ende po trashëgohen në Gjonaj (Video)

Fshati Gjonaj është njëri ndër fshatrat më të mëdhenj në rajonin e Hasit të Prizrenit, dhe i dyti për nga madhësia në këtë komunë.

Ajo çka e bën më të veçantë këtë krahinë, është mbajtja e traditave e veshjeve tradicionale, të cilën banorët e kësaj ane e mbajnë ende gjallë, e i trashëgojnë tek pasardhësit e tyre, raporton KOHA.

Rrushe Lushaj nga fshati Gjonaj nuk shkëputet dot nga kjo traditë.

Asaj i pëlqen t’i mbajë veshur rrobat tradicionale hasjane. Ajo përveçse i mban veshur, di t’i punojë ato me vek, zanat ky që e mësoi që nga mosha 14-vjeçare.

“Penallti” për opozitën në Prizren

Vekun që e përdor me vite të tëra i ka mbetur trashëgim nga babai. Një i tillë është vështirë për t’u punuar.

Vajzat që duan ta kenë një veshje të tillë duhet porositur afro 2 vjet më herët.

Kjo lloj veshjeje ka shumë pjesë, e që në kohët më të nxehta paraqet problem dhe nuk është aspak praktike.

Por, sipas Rrushes, gratë hasjane asnjëherë nuk kanë hezituar për ta mbajtur.

Ajo tregon se një veshje të tillë i ka punuar vajzës dhe resë së saj, por që ato ende nuk kanë arritur ta mësojnë plotësisht punën me vek.

Për ta finalizuar një veshje hasjane, Rrushes i duhet së paku deri një vit.

Pjesa më e rëndësishme në këtë veshje është rrethi i drurit, i cili vendoset në bel, e që ndryshe njihet si “kullan”.

Kohë më parë, si çdo grua në Kosovë, edhe ato hasjane i kanë punuar tokat. Duke mbajtur veshjen tradicionale, në kollan mbanin ujin dhe ushqimin.

Asnjë koment

Comments are closed.