23-09-2023

VW dhe Audi pamundësojnë falsifikimin e kilometrave në modelet e tyre të reja

Rregullorja e Bashkimit Evropian nga viti 2017 për mbrojtjen nga manipulimi i odometrit nuk është zbatuar ende, ndërsa hulumtimi i Klubit Gjerman të Automobilave (ADAC) dëshmon se kilometrazhi i makinave të reja ende mund të manipulohet lehtësisht. Megjithatë, dy prodhues gjermanë të makinave tani pretendojnë se kanë një zgjidhje.

Rregullimi i kilometrazhit është rutinë sot dhe ofrohet nga 50 euro. Policia supozon se çdo e treta makinë e përdorur që shitet në Gjermani ka kilometrazhin e saj të rregulluar. Mashtruesit rrisin vlerën mesatarisht me 3000 euro për makinë, duke mashtruar blerësit e makinave të përdorura apo kompanitë leasing. Dëmi total i vlerësuar në Gjermani është rreth 6 miliardë euro në vit, sipas revistës HAK.

Rregullorja e BE-së 2017/1151 përcakton zyrtarisht se kilometrazhi në një makinë duhet të mbahet sistematikisht. Ligji zbatohet për modelet e reja të automjeteve nga shtatori 2017, dhe nga shtatori 2018 për të gjitha makinat e reja. Megjithatë, ende mungon një listë e detajuar se si duhet të duket kjo mbrojtje dhe cili organ neutral duhet ta kontrollojë. Rezultati i gjithë kësaj – mashtrimi vazhdon, por jo në të gjitha makinat.

Gjatë shfletimit të faqeve përkatëse të makinave të përdorura, ekspertët e ADAC vunë re se kjo nuk vlen më për Audi A3 (nga 2020) dhe VW Golf 8 (nga fundi i 2019). Këto modele mbrohen më mirë nga mashtrimet e kilometrazhit sesa shumë konkurrentë. Arsyeja janë çipat e rinj kompjuterikë me HSM (Hardware Secure Module) që përdoren për të mbrojtur kilometrazhin.

Volkswagen njofton gjithashtu masa të reja për të parandaluar leximin e odometrit./FrontOnline

Asnjë koment

Comments are closed.