19-07-2024

Mashtrim i ri i vjedhjes së veturave në Zvicër, pse duhet të mbështillni çelësat e makinës tuaj

Vjedhjet e makinave po bëhen gjithnjë e më të sofistikuara. Tani një mashtrim i ri nga Franca duket se ka gjetur rrugën drejt Zvicrës. Megjithatë, shoferët mund t’i ndalojnë hajdutët me një truk të pazakontë.

Siç dihet, teknologjia e re shpesh thuhet se sjell më shumë siguri. Por, një mashtrim që hajdutët kanë përdorur së fundmi për të pasur qasje në makinat e mbyllura tregon se kjo nuk është gjithmonë e vërtetë.

Lexo Edhe:

Shaqir Totaj “punën pick”: A po lobon Adem Grabovci për vota në Kuvendin e Prizrenit?!

Me trukun, për të cilin tashmë flitet në Francë dhe së fundmi po bën bujë këtu, hajdutët nuk kanë nevojë as për levë. Siç raporton “Basel Now”, mashtruesit shkojnë në gjueti vetëm me një përforcues sinjali dhe pajisje të regjistrimit – audio.

“Vendgjuetia” e hajdutëve: zona banimi ku njerëzit kryesisht parkojnë makinat e tyre në afërsi të shtëpive të tyre. Falë amplifikatorit të sinjalit, sinjali merret nga çelësat modernë të makinës dhe kalon në makinë. Kjo do të thotë se disa dyer mund të hapen shumë lehtë.

Hajdutët e kanë të lehtë, veçanërisht nëse çelësat e makinës janë të varur pranë derës së përparme, e cila është afër automjetit. Fakti që gjithnjë e më shumë njerëz tani kanë çelësa modernë të makinës që hapin makinën sapo i afroheni, gjithashtu rezulton të jetë një avantazh për hajdutët.

Në fund të fundit, ky mashtrim nuk është ende shumë i përhapur në Zvicër, sipas zyrës së prokurorit publik në Basel-Stadt. “Modus operandi për vjedhjet në automjete është ende jashtëzakonisht i rrallë për ne”, thotë zëdhënësi Martin Schütz për “Basel aktuell”, transmeton albinfo.ch.

Rastet priren të rriten

Policia e kantonit të Bazelit gjithashtu i vendos gjërat në perspektivë.

“Ky fenomen është shumë i rrallë në kantonin tonë. Deri më sot, di vetëm një rast dhe atë dy vjet më parë”, thotë zëdhënësi i medias, Roland Walter.

Sidoqoftë, tema diskutohet disi më qartë në Baloise Insurance. “Në fakt, ne po e monitorojmë nga afër këtë lloj vjedhjeje, pasi rastet priren të rriten”, thotë Thierry Rudin, menaxher produkti në Baloise.

Vjedhja e makinës duke përdorur një përforcues sinjali aktualisht nuk përmendet në mënyrë eksplicite në kushtet e sigurimit.

Kontrolloni mbulimin e sigurimit në mënyrë të vazhdueshme

Sipas tij, drejtuesit e mjeteve nuk janë në mëshirën e hajdutëve të sofistikuar por këshillohet që të mos varni çelësin e makinës direkt pas derës së hyrjes në mënyrë që të mos merret sinjali. “Ajo që mund të ndihmojë është të mbështillni çelësin e makinës me letër alumini në shtëpi ose ta vendosni në një kuti të mbrojtur posaçërisht.”

Tutje ai ka deklaruar se këshillohet gjithashtu që drejtuesit të kontrollojnë vazhdimisht mbulimin e tyre të sigurimit për t’u siguruar që është i përditësuar. Për shembull, njerëzit që mbajnë gjithmonë me vete një çantë dore të shtrenjtë, një celular dhe një laptop, këshillohen të rrisin shumën e sigurimit në rast vjedhjeje të thjeshtë në vlerën nominale të të gjitha këtyre pajisjeve dhe artikujve.

Edhe pse kjo procedurë është e mundimshme, në një rast të tillë vlera e mallit të vjedhur do të rimbursohej.

Asnjë koment

Comments are closed.