20-05-2024

Prizren: Shtëpia ku kulmon arkitektura folklorike

Shtëpitë monumentale janë pa dyshim aset i rëndësishëm që Prizreni të marrë e të mbajë epitetin e më të bukurit vend në Kosovë. E në mesin e tyre shkëlqim të posaçëm jep shtëpia e Musa Efendi Shehzades.

Ka burime të ndryshme për kohën kur mund të jetë ndërtuar objekti. Ai i institucioneve shtetërore thotë se është ndërtim i fundit të shekullit XVIII, shkruan sot “Koha Ditore”. Në të tjera burime shënohet si ndërtim i shekullit XIX. U rinovua rrënjësisht një herë, në shekullin XIX.

Ndryshimet më të mëdha i pësoi në brendi. E ndryshime pati edhe në shekullin pasues. U rinovua në shekullin XXI, për t’u shndërruar në Muze Etnologjik, destinim që vazhdon ta ruajë dhe është e ardhmja e tij. Krahas kësaj, objekti që gjendet në rrugën e “Sarajit të Vjetër” ruan historinë e vet.

Vlerat e shumëfishta në eksterier e enterier

Vit tjetër ndërtimi prej atij që e jep Ministria e Kulturës në Databazën e vet elektronike ka shkruar Shpresa Siqeca, në librin e saj “Arkitektura folklorike e rajonit të Prizrenit në shekujt XVIII-XIX”.

Sipas saj, shtëpia është ndërtuar në vitin 1870. Ajo e cilësonte këtë si ndër shtëpitë më të vjetra dhe më të bukura të Prizrenit. Thotë edhe se “shtëpia ka rëndësi arkitektonike, historike dhe artistike” …

Asnjë koment

Komento