04-12-2023

Rreziku i krizës globale ushqimore, Ukraina gjen dy rrugë për eksportin e drithërave

Ukraina ka konfirmuar rrugët përmes Polonisë dhe Rumanisë për të eksportuar grurë dhe me shpresë për të shmangur një krizë globale ushqimore, sipas zëvendësministrit të jashtëm të vendit.

Dmytro Senik tha se siguria globale e ushqimit ishte në rrezik sepse pushtimi rus i Ukrainës kishte ndalur eksportet e drithërave në Detin e Zi, duke shkaktuar mungesa të gjera dhe rritje të çmimeve.

Ukraina është eksportuesi i katërt më i madh në botë i drithërave dhe thotë se ka rreth 30 milionë tonë drithë të magazinuara në territorin e kontrolluar nga ukrainas, të cilin ajo po përpiqet t’i eksportojë nëpërmjet rrugëve, lumenjve dhe hekurudhave.

Kievi është në bisedime me shtetet baltike për të shtuar një korridor të tretë për eksportet e ushqimit, tha Senik.

Ai nuk dha detaje se sa drithë tashmë ka lëvizur apo do të lëvizet nëpër këto rrugë.

“Ato rrugë nuk janë perfekte sepse krijon fyte të caktuara të ngushta, por ne jemi duke bërë çmos për t’i zhvilluar ato rrugë ndërkohë,” tha ai.

Asnjë koment

Comments are closed.